Over

Over bakkerij Puur uit de schuur

Bakkerij Puur uit de Schuur bakt op zaterdag lekker brood in Almere Haven.


Verkoop gaat alleen op bestelling!

Om te bestellen, bezoek je de webshop

Voor het brood worden slechts een aantal basis ingrediënten gebruikt; meel of bloem, water en zeezout. De broden krijgen een lange rijs, wat zorgt voor veel smaak en aroma. Daarna worden de broden met de hand gevormd en vervolgens natuurlijk gebakken


Bakkerij Puur uit de Schuur bakt meestal zaterdagmiddag een smal assortiment broden voor mensen uit de buurt, maar iedereen die er voor bereid is om te fietsen is natuurlijk welkom!

Over het brood

Meel & Bloem

Voor mijn brood gebruik ik voornamelijk biologische meel en bloem uit Frankrijk. Het betreft steengemalen meel wat betekent dat de hele korrel ineen keer vermalen wordt tot meel, en de meel niet samengesteld wordt. Ook worden er geen toevoegingen aan de melen gedaan (zoals ascorbine zuur of enzymen). De bloem voor de stokbroden is een mengsel van het bovengenoemde en een 'cilindergemalen' Franse bloem ook van het type T65. Deze bloem is wat sterker en zorgt voor een wat luchtiger product, ideaal voor baguettes.


Water

Het water dat ik gebruik voor mijn brood is puur ongefilterd Almeers leiding water.


Zout

Het zout voor het brood is zeezout uit de Guérande. Dit bevat veel mineralen die in normaal geraffineerd zout niet meer zitten. Let op dit zout bevat géén jodium zoals in normaal bakkerszout. Jodium is nodig  voor een goede werking van de schildklier. Jodium komt niet alleen uit brood maar het kan raadzaam zijn om te controleren of je genoeg jodium binnenkrijgt. Lees meer over jodium in brood op de website van het voedingscentrum 


Desem

De volkoren, rogge en witte broden worden gemaakt met een (zuur) desem. Zuurdesem is een mengsel van meel en water waarin spontane maar gecontroleerde fermentatie heeft plaatsgevonden. De desem zorgt ervoor dat het deeg gaat rijzen en het brood veel smaak krijgt, alsmede zorgt het voor een goede houdbaarheid.


Omdat zuurdesem een natuurlijk proces is dat vol zit met eigenwijze wilde gisten en zuur kijkende bacteriën en sterk afhankelijk is van de kwaliteit van de bloem en het humeur van de bakker en de tijd van het jaar, is het brood elke keer een beetje anders. Dit houdt het spannend!


Als je niet gewend bent desembrood te eten, kun je het brood misschien iets zuur vinden, maar hier wen je aan en na een tijdje wil je niks anders meer. Althans dat hoop ik!


Toevoegingen

Eventuele toevoegingen aan het brood zoals zaden en pitten, krenten en rozijnen zijn zoveel mogelijk maar niet per sé biologisch.


Rijstijd

Brood heeft tijd nodig om te smaak te krijgen, in de regel geldt, hoe meer tijd hoe meer smaak. Net als bijvoorbeeld bij wijn. Het brood dat ik maak rijst van meer dan 12 tot soms wel 24 uur. Naast smaakontwikkeling worden tijdens dit proces de gluten die in het deeg zitten deels afgebroken, hierdoor kan het zijn dat mensen die last hebben van glutenallergie, dit brood wel kunnen verdragen. (Let op dit is niet wetenschappelijk bewezen!)


Bewaren

Brood is een versproduct, maar het brood dat ik maak kun je prima bewaren. Wil je het snijden en invriezen, snijdt het dan als het volledig afgekoeld is en houdt de plakjes tegen elkaar en doe het dan in een plastic zak. De plastic zak die je bij het brood krijgt is prima her te gebruiken.


Brood dat je in een of twee dagen op eet kun je het beste met de kant waarvan je een plak gesneden hebt op snijplank zetten, hierdoor droogt het brood niet uit. Doe het brood liever niet in een plastic zak, hierdoor wordt de korst slap en taai.


Je kunt het brood ook in een papieren zak bewaren, door het papier blijft de korst knapperig.


Oppiepen

Brood kan altijd even opgepiept worden in een oven. Verwarm de oven voor op 180 graden  (hete lucht is het best) en leg het brood ongeveer 7 minuten in de oven. Niet nat maken met water. Het doel van oppiepen is het opnieuw krokant maken van de korst door deze een beetje uit te drogen.


Verwerking van oud brood

Het brood dat ik maak leent zich uitstekend voor restverwerking in bijvoorbeeld croutons, geroosterd brood, paneermeel, pangrattato voor over de pasta of risotto, wentelteefjes, broodpudding etc.

Praktische informatie

Bakdag

Ik bak meestal op zaterdag. Dit betekent dat ik het deeg maak op vrijdag. Tot donderdagavond kun je jouw bestelling doorgeven. Indien ik op een andere dag bak kondig ik dit altijd tijdig aan.


Mocht je vergeten hebben te bestellen, kun je mij altijd nog even een berichtje sturen op 0611882734. Meestal bak ik wel extra.


Ophalen

Het brood kan vanaf 10:00 uur opgehaald worden bij de bakkerij op de Muidergouw 68, of bij de Kaasmakerij in Almere Haven. Je kunt je voorkeur aangeven in het bestelproces.


Parkeren

De bakkerij is gelegen in een woonwijk. Houd u alstublieft rekening met de buren en parkeer de auto indien mogelijk op onze oprit. Zorgt u er ten alle tijde voor dat u de weg niet blokkeert en de auto niet voor de inrit van de buren plaatst. Alvast bedankt!