Speculaasdeeg maken

Speculaasdeeg maken

Welkom op de website waar je de instucties kunt vinden over hoe je met het zakje speculaasmix een speculaasdeeg kan maken.


Je dient zelf toe te voegen:


175 gram boter of andere vetstof

55 gram karnemelk 


Hieronder eerst fimpjes met bakpiet Toon en Lien en daaronder ook nog de werkwijze uitgeschreven

Speculaas deeg maken


Dit recept hoor bij het pakje speculaasmix dat je gekregen hebt van de Vrije School Almere

We wensen je namens Bakkerij Puur uit de Schuur een fijne Sinterklaas!


Zelf toevoegen:

175 gram boter kamer temperatuur (18°C)

55 gram karnemelk of water

minimaal 1 nacht in de koelkast bewaren


Maak het deeg:


Zorgt dat de boter op kamertemperatuur is.  (Tip: verwarm de boter enkele tellen in de magnetron zodat hij mooi zacht wordt, maar zorg ervoor dat de boter niet smelt!).


Snijd de boter door de speculaasmix (dit kan eventueel met een keukenmachine) en voeg als laatste de karnemelk toe.
Verpak het deeg in plastic of in een bakje en zet het minimaal 12 uur in de koelkast. Langer mag (tot 5 dagen).


Maak de koekjes

Haal het deeg uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Werk het deeg dan door met de hand zodat het soepel is.


Moppen:

Rol een pil van 2cm doorsnede van het deeg (gebruik wat stuifbloem op je werkblad) en snijdt er gelijke stukjes van.  Leg deze rondjes met wat tussenruimte op de bakplaat. 


Koekjes:

Rol het deeg uit tot gewenste dikte (2-3mm) en steek er met een steker koekjes uit. Leg ze op een bakplaat.


Bak de speculaas af op 160 graden hete lucht in ongeveer 20 minuten. Tip: zet de timer eerst op 15 min en check even of ze al goed zijn. Koekjes zijn goed als je er met een vinger op drukt en ze terugveren. 




Ingredienten:

TARWE bloem

Speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, piment, gember, folie, kardamom)

Basterdsuiker

Bakpoeder (rijsmiddel E450, E500, aardappelzetmeel)

Zout